Home / Srbija / Drvengrad i Andrićgrad

Drvengrad i Andrićgrad

Drvengrad i Andrićgrad


Trajanje: 1 dan (polazak u 7h, povratak u 22h)

Termin: na upit, tura se može organizovati svaki dan (potrebna rezervacija najmanje 2 dana unapred)

Za koga: Grupe i individualci

Cena zavisi od broja putnika, kontaktirajte nas za više detalja.

Program obično uključuje: prevoz (kombi, autobus turističke klase), ulaznice i oblazak Drvengrada i Andrićgrada uz pratnju licenciranog turističkog vodiča, vožnju Šarganskom osmicom.


Drvengrad ili Mećavnik je tradicionalan etno kompleks koje se nalazi u selu Mokra Gora u zapadnoj Srbiji na obroncima planine Tare, koje je izgradio poznati srpski filmski režiser Emir Kusturica za potrebe filma “Život je čudo”. Svake godine u januaru ovde se održava sada već čuveni filski festival “Kustendorf”. Drvengrad poseduje biblioteku pod nazivom Ivo Andrić (čuveni srpski pisac i nobelovac), zatim umetničku galeriju Macola, bioskop Stanley Kubrick , crkvu Sv. Sava, kao i nekoliko restorana i autentičnih kafea i poslastičarnica. Ulice u ovom neobičnom gradiću nose imena slavnih:  Nikola Tesla, Ernesto “Che” Guevara, Diego Maradona, Miodrag Petrović Čkalja, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Joe Strummer, Novak Đoković i naravno, Ivo Andrić, po kom je nazvana glavna ulica.

Foto: Turistička regija Zapanda Srbija

Šaganska osmica, pruga uskog koloseka koja je nekada spajala Beograd sa Dubrovnikom, danas se u ovom selu koristi kao autentična turistička atrakcija. Pruga ima oblik osmice (odakle i naziv) i predstavlja svojevrsnu građevinsku genijalnost – u cilju savladavanja visinske razlike od 300 metara konstruktori su sagradili prugu koja gledajući iz visine podseća na broj 8, a ukupna dužina ove deonice je oko 15,5 km na kojoj se prolazi kroz 22 tunela i preko 5 mostova. Ukupna dužina vožnje u čuvenom vozu “Ćira” koji je na ovoj relaciji saobraćao od 1925. do 1974. je oko 2 sata.

Šarganska osmica

Foto: Turistička regija Zapanda Srbija

Andrićgrad je jedinstveni turistički, kultuni i edukativni centar u Višegradu, varoši koja je smeštena između reka Drine i Rzava na oko 20 km od Mokre Gore kada se pređe srpsko-bosanska granica Kotroman. Ovo mesto duguje svoj naziv srpskom čuvenom piscu i nobelovcu Ivu Andriću, a sam kompleks predstavlja još jedno ostvarenje ideje Emira Kusturice. U izgledu Andrićgrada prožeti su vizantijski, otomanski, renesansni i klasnični stilovi, a u njemu se nalaze Institut Ivo Andrić sa centrom za slovneske jezike, Akademija lepih umetnosti, Gradska kuća, renesansno pozorište, bisokop, objekti za smeštaj, kafei, restorani, pabovi i slično. na samo nekoliko minuta hoda od Andrićgrada nalazi se čuveni most preko reke Drine izgrađen u 16. veku od strane Mehmeda paše Sokolovića, a čija gradnja je opisana u Andrićevom romanu “Na Drini ćuprija”.

Andricgrad

        Foto: Višegrad turizam

Program: Polazak iz Beograda u 7h, vožnja preko Čačka i Užica do Mokre Gore uz usputne pauze za osveženje. Obilazak Drvengrada, vožnja Šarganskom osmicom. Nastavak putak ka Višegradu. Obilazak mosta na Drini i Andrićgrada. Polazak za Beograd u koji se dolazi oko 22h.

Top