Home / Srbija / Blaga Resave – izlet

Blaga Resave – izlet


Osetite jedinstven spoj netaknute prirode, istorije, skrivenih vrela, reka i vodopada, prošetajte pored viševekovnih zdanja, ručajte domaću hranu u nestvarnom ambijentu starih vodenica  i zatvorite bajkoviti krug opuštajući se u termalnim bazenima sa poglednom na Homoljske planine

Na ovom celodnevnom izletu posećujemo blaga Resave: Manastir Manasiju, Resavsku pećinu, Lisine i vodopad Veliki buk, Krupajsko vrelo i banju Ždrelo.

Program:

7:30  Polazak iz Beograda (dva dana pred polazak kontaktirati agenciju za mesto polaska)
09:30-10:30 Obilazak manastira Manasija. Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je zadužbina Despota Stefana Lazarevića i izgrađena je između 1407. i 1418. godine.

Blaga Resave - manastir Manasija 

10:30-12:00 Resavska pećina, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2830 m, a za posetioce je uređeno oko 800 m. Jedna je od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet resavske lepotice.

Resavska pećina
Resavska pećina, foto: http://resavskapecina.rs/

12:00-14:00 Lisine, vodopad Veliki buk dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad  Jelovarnik na Kopaoniku. Ovo je pravo mesto za osveženje tokom letnjih meseci i uživanje u oblaku sitnih kapljica pored vodopada. Ako se pitate zašto je ovaj vodopad dobio naziv Veliki buk, uključite zvuk na videu ispod.

https://www.facebook.com/splisine/videos/521984852010277/

Ovde pravimo pauzu u resotoranu Lisinski raj (naša preporuka je sveža pasrmka iz ribnjaka koji je tik uz restoran). Opciono šetnja do izvora Lisinske reke.

Restotan Lisinski raj

14:00-15:00 Put nas dalje vodi do Krupajskog vrela koje predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom ovo izvorište na površini stvara kraško jezero, i neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela. Nalazi se lisiti zaštićenih prirodnih dobara Srbije kao spomenik prirode nacionalnog značaja. Istraživanjem ovog vrela do sada se došlo do dubine od 123 metara.

Krupajsko vrelo

15:00 – 18:00 Ovaj jedinstveni krug Resave zatvaramo sa banjom Ždrelo – kupanje u  termalnim bazenima, opciono i wellness program. Sastoji se od aqua parka sa dnevnim i noćnim kupanjem u toplim i termalnim vodama temperature od 30 do 40 stepeni. Aqua park raspolaže sa 6 bazena sa toplom i hladnom vodom (2 zatvorena i 4 otvorena bazena). Jedinstven po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40 C koja izvire 200 metara ispod zemlje.

Banja Ždrelo bazeni

18:00-20:00 Transfer nazad za Beograd.

Cena zavisi od broja učesnika i izabranih usluga, a obično uključuje:

  • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
  • Ulaznica za Resavsku pećinu
  • Ulaznica za termalne bazene banje Ždrelo
  • Ulaznica za vodopad Lisine
  • Troškovi turističkog vodiča/pratioca
  • Troškovi organizacije putovanja

NAPOMENE:

Obavezno poneti opremu za kupanje i peškir, u banji dobijate ormarić i ključ – depozit za ključ je obavezan i iznosi 500 dinara koji vam se vraćaju kada vratite ključ na recepciju.

Minimalan broj za realizaciju izleta je 6 putnika.

Top