Home / Blog / Najlepša jezera u Srbiji

Najlepša jezera u Srbiji

Ukoliko ste odlučili da leto provedete u Srbiji, a dosadilo vam je more i preterano velika gužva na plažama, predlažemo vam da posetite  neka od najlepših jezera u Srbiji, a slobodno možemo reći i u Evropi. Kompletan doživljaj je fantastičan, a u nastavku teksta vam predstavljamo neka od najzanimljivijih.

ZAOVINSKO JEZERO

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod istoimenog mesta Zaovine. Veštačkog je porekla, ali zanimljiva činjenica je ta da je voda izuzetno čista, pa se uz malu preradu u postrojenjima koristi za piće. Pored toga što leti obezbeđuje svojim vernim kupačima odmor i rekreaciju, jezero se koristi za uzgoj šarana i pastrmki. Turistima je privlačna informacija da se u blizini jezera nalazi mesto gde je Josif Pančić, čuveni srpski biolog otkrio Pančićevu omoriku. Takođe, posetioci mogu uživati u anegdotama i legendama srednjovekovnog utvrđenja Grad. Za ljubitelje prirode je zanimljiva činjenica ta da se među 330 međunarodno značajnih biljaka koje rastu u Srbiji, 25 vrsta se mogu naći na Zaovinama, a od toga – 15 biljnih vrsta su zaštićene kao prirodne retkosti. Još jedan razlog da obiđete ovo jezero, zar ne?

Najleša jezera u Srbiji
Zaovinsko jezero, foto Talas arhiva

BORSKO JEZERO

Borsko jezero kao što samo ime kaže, predstavlja omiljenu destinaciju turista i meštana u istočnoj Srbiji, kod simpatičnog mesta – Bor. Ovo je, takođe, veštačko jezero koje se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma. U letnjem periodu, veliki broj Borana, turista kako iz zemlje, tako i iz regiona, sa velikom radošću posećuje ovo divno mesto kako bi uživali u bistroj, prozirnoj planinskoj vodi. Baš zbog te činjenice je privlačno za kupanje, kao i za ostale rekreativne aktivnosti. Na obali ovog jezera su izgrađene u tu svrhu četiri velike plaže i nekoliko manjih. Glavna plaža i Tropski bar su najomiljenije, a sportistima su dostupni kompleksi u kojima mogu da treniraju fudbal, odbojku, rukomet, košarku i ostale sportske discipline. O lepoti ovog mesta svedoči veličanstvena priroda, bogata flora i fauna koje Borsko jezero čini privlačnim za letovanje iz godine u godinu.

Borsko jezero
Borsko jezero, foto: Stefan Lukić

VLASINSKO JEZERO

Mislim da ne postoji osoba, bilo ona zaljubljenik u jezerske komplekse ili koja nije čula za Vlasinsko jezero. Ovo fantastično blago prirode se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji na teritoriji grada Surdulica. Duboko je 35, a površine 15 km². Zanimljiva i itekako važna činjenica jeste da je ono najveće veštačko, planinsko jezero u Srbiji sa najvećom nadmorskom visinom. Njegovu lepotu čini nekoliko skrivenih zaliva koji su idealni za plaže, sportove na vodi i kampovanje. Biljanin zaliv je najposećeniji, a pored ovog, postoji još desetak drugih zaliva. Pored njih, jezero čuvaju visoke, gromadne planine: Plana, Vardenik i Čemernik. Ono zbog čega ćete ovo mesto zavoleti jeste postojanje plutajućih ostrva koja pokreću vetrovi prilikom podizanja vodostaja jezera. Međutim, većina turista je očarana starom legendom koja već vekovima kruži na ovim prostorima. Naime, u jezeru je živeo vodeni bik koji je noću izlazio kako bi se hranio. U 19. veku se pred veliku srpsko-tursku bitku čula strašna rika bika, a i vode su isparavali veliki mehuri, što je upozoravalo vojnike da je groteksna životinja u blizini.

Vlasinsko jezero
Vlasinsko jezero, foto: Uroš Petrović

PERUĆAC

Perućačko jezero je veštačko jezero koje se dovodi u vezu sa istoimenim turističkim naseljem – Perućac. To je simpatično mesto na desnoj obali reke Drine, udaljeno od Bajine Bašte oko 13 km. Samo naselje čine izuzetno srdačni meštani, nemali broj tradicionalnih restorana, kulturno-umetničke građevine, kao i hidroelektrana zbog koje je i napravljeno ovo jezero. Međutim, samo jezero je magično. U okviru njega se nalazi uređena plaža sa bazenima za decu, različiti zabavni sadržaji, kao i predivan restoran. Pored kupanja, gosti mogu da pecaju, voze brod, kanu ili pedalinu. Izuzetno je aktuelna vožnja brodom u turističkim čamcima. Naime, u Perućcu, u blizini jezera postoji srednjovekovno groblje Mramorje, koje potiče iz 14. i 15. veka. Zvog ove činjenice, Mramorje je proglašen i zaštićen kao spomenik kulture.

Perucac
Jezero Perućac, foto Talas arhiva

PALIĆKO JEZERO

Ovo jezero je prosto nezaobilazna destinacija ukoliko ste se opredelili za vojvođansku avanturu. Nalazi se 8 km od Subotice, pored grada Palić koji se danas smatra jednom od značajnih turističkih atrakcija severne Srbije. Ovo jezero predstavlja najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Prvi put se spominje u 15. veku, a mnogo godina kasnije, dokazana su lekovita svojstva ove vode za lečenje kožnih bolesti. Danas, na Paliću se leče reumatizam, nervna oboljenja, ginekološke tegobe, kao i problemi sa leđima i kostima. Jezero je prepoznatljivo po svom malom, ali kvalitetnom broju banjskih kupatila, u kojima starosedeoci, kao i turisti u improvizovanim, drvenim kadama mogu osetiti čari ove vode. Brojni letnjikovci i kampovi pružaju različite udobnosti, a zabavni sadržaji su kreirani za sve uzraste. Fudbalski, košarkaški tereni, atletska staza, kao i bazeni pružaju svim posetiocima odličnu rekreaciju.

Palićko jezero
Jezero Palić, foto Talas arhiva

 SREBRNO JEZERO

Srebrno jezero je prevashodno veštačko jezero koje se nalazi na desnoj obali Dunava, na 2 km od Velikog Gradišta, a 100 km od Beograda. Kao jedno od najlepših jezera, pored svog vodenog prostranstva, pruža i pogled na atraktivne istorijske spomenike poput Viminaciuma, nalazišta Lepenski vir kao i Golubačke tvrđave. Dugo je skoro 15 km, a svoj divan naziv je dobilo po srebrnom odsjaju koje dobija pri zalasku sunca. Ono što je značajno za ovo jezero jeste činjenica da ono konstantno pruža svežu vodu, zahvaljujući pumpama koje održavaju nivo vode. Dunav je na ovom delu bogat različitim vrstama riba, a uz obalu jezera je izgrađeno šetalište sa privlačnim ugostiteljskim objektima. Plaža, kao i širok spektar igrališta, noćnih klubova kao i poslastičarnica pružaju divan ugođaj posetiocima. U ponudi je i krstarenje popularnim brodom Silver lake.

Srebrno jezero
Srebrno jezero, foto: Nevena Krsmanović

BELOCRKVANSKA JEZERA

Sigurno ste čuli za malo, divno mesto na jugoistoku Banata. Bela Crkva se može ponositi svojim istoimenim jezerima koja predstavljaju odmor za telo i dušu. Izuzetno je popularno među mlađim generacijama. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je plaža prozirno zelena, a plaže šljunčane. Tu je i glavna plaža sa kejom, tuševima, dečja plaža, osvetljeno plivalište sa skakaonicom, betonsko-šljunkovita plaža Jedriličarskog kluba i ostali sadržaji. Tokom letnje sezone (jun, jul i avgust), organizuju se škole plivanja, jedrenja i ronjenja. Belocrkvanska jezera čine: Glavno, Šaransko, Vračevgajsko i Šljunkara jezero. Zanimljiv sadržaj ovog letnjikovca upotpunjuje lov na divljač u Deliblatskoj peščari blizu jezera, kao i izleti do lokalnih manastira. Turistička ponuda ne bi bila to što jeste da ne postoje ova magična i izuzetno popularna jezera.

Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera, foto: Stefan Lukić

 ZLATARSKO JEZERO i UVAC

Jedna dobro čuvana legenda kaže da se nekada davno na poznatoj, Pešterskoj visoravni nalazilo ogromno jezero. U jezeru je živela strašna Troglava aždaja, koju je sa lakoćom ubio sveti Đorđe. Boreći se, čudovište je repom okrnjilo šumu u današnjoj Krnjoj Jeli. Vekovima kasnije, voda iz Pešterskog jezera je otekla, a na tim prostorima su nastala tri nova veštačka jezera – Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko, koja su danas pod upravom Drinsko-Limskih hidroelektrana. Zlatarsko jezero ili Kokin brod, nalazi se u dolini reke Uvac. Smatra se 3. jezerom po veličini u Srbiji, a reka Uvac protiče između planina Zlatar i Zlatibor. Zbog svojih nepristupačnih kanjona, u naselju Uvac se nalazi veći broj manastira, prevashodno manastir Mileševa, izgrađen u 13. veku, kao zadužbina tadašnjih vladara. Kanjon Uvac je sinonim ovog turističkog mesta, kao i istoimeni specijalni rezervat prirode. On se nalazi između Sjenice i Nove Varoši, a nastalo je rečnom erozijom. Prepoznatljivo je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Kao zaštićeno prirodno dobro, Uvac predstavlja glavno stanište Beloglavog supa, najvažnijeg čistača prirode. Danas, u ovom kanjonu živi oko tri stotine jedinki, što predstavlja najveću koloniju ovih ptica na Balkanu i u Evropi. Garantujemo vam avanturu, nestvarno lepe predele i nezaboravne uspomene koje ćete iznova prepričavati.

Uvac
April u kanjonu Uvac, Talas arhiva

Koje je Vaše omiljeno jezero? 🙂

Priprema: Bojana Andrić

Top