Home / Tim bilding / Srpski “Amazon” – Gornje Podunavlje i Sombor

Srpski “Amazon” – Gornje Podunavlje i Sombor

Tamo gde verovatno niste bili…

Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

U „Evropskom Amazonu“, zahvaljujući očuvanoj dinamici plavnih područja, postojanju prirodnih aluvijalnih šuma i brojnih vlažnih staništa, utočište nalazi veliki broj zaštićenih vrsta životinja i biljaka. Međunarodni koordinacioni savet UNESCO programa „Čovek i biosfera“ odlučio je da rezervat prirode „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere

Prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale, jeleni, ptice, ali i šarmantne čarde, salaši i vožnja fijakerom su deo doživljaja koji vas očekuje ukoliko se odlučite da krenete putem severa Bačke.

A Sombor, grad bogate kulturne baštine, čuvar stare tradicije i negovatelj raskošne istorije u kojem su mnogi umetnici i poetičari našli svoj nadaleko poznat ravničarski mir u kome su stvarali svoja najistaknutija dela. Nadaleko poznat po svom zelenilu, tačnije po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još 1903. godine te sa pravom nosi epitet najzelenijeg grada Evrope. Ne treba zaboraviti ni stari fijaker koji i danas veselo luta ulicama grada održavajući tradiciju prošlog vremena.

Utisak naše posete i istraživanja ove destinacije je sjajan, a možda najbolje da pogledate video ispod umesto da vam pišemo. I da, do Sombora se jednostavno mora!

Pripemili smo dvodnevni program, koji se po potrebi može i produžiti jer zaista svaka lokacija u ovoj destinaciji je priča za sebe gde će vam sati bukvalno proleteti.

PROGRAM

DAN 1

Krećemo iz Beograda u jutranjim časovima, nakon 2,5 sata vožnje stižemo u Sombor, tačnije na “Dida Hornjakov” salaš gde ćemo upoznati život na vojvođanskom salašu, ali i okrepiti i uživati u lokalnim specijalitetima i likerima iz domaće radinosti (prepopručujemo liker od drenjka). Nakon ručka odlazimo do Sombora i prvo ćemo se provozati Velikim Bačkim kanalom šarmantnom lađicom “Tatjana”, a zatim istražiti centar grada i provozati se fijakerom. Nakon predaha u smeštaju, u večernjim satima odlazimo ponovo na salaš – ovaj put sa muzikom uz večeru na “Našem salašu”. Noćenje.

DAN 2

Nakon doručka i odjave iz smeštaja krećemo još severnije, put nas vodi ka istaživanju tradicije ovog kraja – posetićemo etno kuću Mali Bodrog, kuću pokrivenu trskom, a zidanu od naboja, opremljenu autentičnim nameštajem i zidanom peći, sve od materijala koji su se nalazili u okolnim šumama pre 150 godina. A kad smo već kod šume, naša sledeća destinacija je “Srpski Amazon” rezervat prirode Gornje Podunavlje gde šetamo i upaznajemo bogadstvo i izdašnost prirode ovog rezervata. Nakon obliska rezervata idemo još malo severnije, u Bezdan gde ćemo posetiti muzej Batinske bitke i ručati u čardi pored Dunava. U povratku za Beograd postetićemo još jednom Bački Monoštor i u njemu farmu pčela Periškić gde ćete probati proizvode ove farme, a i imati priliku da kupite suvenire. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

Cena zavisi od broja osoba i izabranog smeštaja, a uključuje sve aktivnosti i posete po programu kao i sve obroke. Kontaktirjate nas za više infomacija.

Top