Home / Banje / Prolom banja

Prolom banja

Skrivena na obroncima planine Radan, Prolom banja je mesto koje toplo preporučujemo da posetite, kako zbog lekovitih svojstava njenih voda tako i zbog prekrasne prirode kojom je okružna. Oko 20 km od Kuršumlije i na nadmorskoj visini oko 600 m, Prolom banja će vas zasigurno iznenaditi svojom lepotom i mogućnostima za jedan kvalitetan wellness odomor, programima za lečenje, ali i sa turističkim atrakcijama u okruženju koje možete posetiti.

Nakon Drugog svetskog rata Prolom banja doživljava ubrzani razvoj, pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti, niskomineralizovana i visoko alkalna (pH 8.8-9.2). Zahvaljujući ovim svojstvima Prolom voda pomaže u lečenju bolesti organa i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, kao i kod zapaljenskog i degenerativnog reumatizma. Za sve one koji dolaze na lečenje, zdravstveni programi su na veoma visokom nivou organizovanosti i doprinose boljem efektu lečenja. Kada svemu tome dodamo boravak na čistom vazduhu i netaknutu prirodu Prolom Banje, dobijamo pravi lekoviti biser Srbije. Da bi posetioci banje što bolje iskoristili svaki dan proveden u njoj, lekarski pregledi i tretmani se obavljaju i vikendom, i praznikom.

Prolom banja

WELLNESS SADRŽAJI

Wellness centar Prolom Banje prostire se na površini od 2000m2 i to na tri nivoa. Wellness sadržaji čine prvi nivo našeg wellness centra, a raspolaže sledećim sadržajima: finska sauna, đakuzi bazen, tepidarijum, slana soba, parno kupatilo i otvoreno-zatvoreni bazen sa prostranom terasom.

Finska sauna

Temperatura vazduha je između 80 i 100°C i preporučuje se boravak od 15 minuta. Toplota saune pospešuje cirkulaciju krvi što dovodi do oslobađanja od toksina i poboljšavanja cirkulacije. Jača se imuni sistem, opušta telo od napetosti i stresa, a koža dobija zdrav sjaj, tonus i elastičnost.

Đakuzi bazen sa Prolom vodom

Đakuzi bazen sadrži masažere i Prolom vodu temperature od 33°C do 35°C. Boravak u bazenu pozitivno utiče na nervni sistem, metaboličke procese i kondiciju, a zbog svojih visokih balneoloških vrednosti, Prolom voda će ostvariti pozitivan uticaj na Vaš kožni, mišićni, neforološki i gastroenterološki sistem.

Tepidarijum

Ležaljke koje se zagrevaju od 37°C do 39°C zagrevaju telo bez znojenja, pri čemu se krvni sudovi šire, poboljšava protok krvi i jača imunitet. Toplota ležaljki veoma prijatno deluje na nervni sistem i vraća organizam u prirodni balans. Zbog pozitivnog i umirujućeg uticaja na organizam, preporučuje se osobama svih starosnih dobi.

Otvoreno – zatvoreni bazen

Bazen je punjen Prolom vodom, temperature 32°C, što omogućava kupanje i tokom zimskih meseci. Na taj način, ujedinili smo moć plivanja, kao jedne od najzdravijih fizičkih aktivnosti, i mineralne Prolom vode. Izroniti iz Prolom vode uz nezaboravan pogled na Crkvu Preobraženja Gospodnjeg, kao srce Prolom Banje, jedinstveno je iskustvo.

Parno kupatilo

Parno ili tursko kupatilo je vrsta saune u kojoj je zastupljena visoka vlažnost vazduha i do 100 %, i temperaturom 40-50°C. Predviđen boravak je do 20 minuta. Posebno se preporučuje kod osoba koje imaju probleme sa disajnim putevima, ali i zdravim osobama, za detoksikaciju pluća i čitavog organizma.

WELLNESS LUX SADRŽAJI

U ambijentu kreiranom za prave hedoniste, na drugom nivou wellness centra Prolom Banje, smešteni su Wellness LUX sadržaji: bio sauna, infracrvena sauna, Prolom more, slana soba, parno kupatilo, tepidarijumi, uz sve sadržaje prvog nivoa wellnes centra. Korpa sa voćem, opuštajuća muzika i mir – Vaše telo će Vam biti zahvalno.

Saune

Bio sauna

Temperatura vazduha u bio sauni je između 55 i 60°C, a vlažnost vazduha je 35-50 % što povoljno utiče na telo, otvara pore. Namenjena je osobama koje su posebno osetljive i teže podnose visoke temperature finske saune.

Infracrvena sauna

Temperatura u infracrvenoj sauni je od 50 do 60°C, a preporučeni boravak je od 20 do 30 minuta. Infracrveno zračenje prodire duboko u naše zglobove, kožu, mišiće i tkiva, ubrzavajući cirkulaciju i bolje snabdevanje tkiva i organa kiseonikom.

Prolom more

Kombinovali smo jedinstveni sastav Prolom vode sa benefitima koje nam donosi boravak u slanoj morskoj vodi i napravili za Vas – Prolom more.  Temperature od 33 do 35°C, Prolom voda u kombinaciji sa morskom solju, pozitivno deluje na kožu i regeneriše organizam, a boravak u vodi oslobađa telo od napetosti i stresa.

Slana soba

Jedan je od najstarijih oblika terapije vazduhom, napravljena po uzoru na slane pećine i lekovitog dejstva na zdravlje i respiratorni sistem. Halogenerator uduvava suv, zasićeni vazduh, obogaćen najfinijim česticama kamene soli, čime se postiže željena mikroklima prostorije. Temperatura u slanoj sobi se kreće 18-25°C, a vlažnost vazduha 40-60%. Predviđen je boravak do 20 minuta, a preporučuje se i deci i odraslima.

Kneipp staza

Kneipp staza sastoji se od naizmenično poređanih bazena sa toplom i hladnom vodom, dubine  20-40 cm. Temeratura hladne vode je oko 20°C, a tople oko 50°C. Dno korita se obasipa sitnim i krupnijim kamenjem, sa blagim ivicama. Pravilnim koračanjem kroz vodu u trajanju od 15 minuta,  stimuliše se refleksna zona na stopalima i poboljšava cirkulacija.

Relax zona sa tepidarijumima

U tihoj prostoriji sa ležaljkama koje se zagrevaju od 37°C do 39°C. Toplota ležaljki zageva telo do temperature idealne za opuštanje, ali bez pregrevanja. Stakleni portali otvaraju pogled kao okolnoj prirodi, što kreira atmosferu idealnu za otpuštanje stresa i pronalaženje unutrašnjeg balansa.

LEPOTA I NEGA

Osećaj za estetiku i težnja ka lepom nas nikada ne napušta zato nam je važno da se osećate dobro u svojoj koži. Za najfinije trenutke na raspolaganju su Vamestetski tretmaniinfracrvena kapsulakvantna sobasalon za manikir i pedikir i depilacija

Estetski tretmani

Radio-talasna hirurgija – savremena hirurška tehnika za uklanjanje benignih promena na koži. Radiotalasi visoke frekvencije, bezbedno, bezbolno i efikasno deluju na željeno polje, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Namenjena je uklanjanju svih vrsta bradavica, seboroične keratoze, papiloma, fibroma, ateroma, siringoma i ksantelazme.

Dijamantska mikrodermoabrazija – vrlo blaga i neagresivna metoda uklanjanja izumrlh ćelija površnog sloja kože, što utiče na poboljšanje njene teksture. Efikasna je u smanjivanju proširenih pora, regulaciji masnoće kože, korekciji sitnih bora, površnih ožiljaka i hiperpigmentacija. Može se primenjivati za regije lica, vrata, leđa, laktova, butina.

Infracrvena kapsula

Vrhunski dizajniran aparat za relaksaciju, revitalizaciju i zdravo mršavljenje bez napornog vežbanja. Tretmani u ovoj čarobnoj kapsuli, najsavršeniji su sistem za smanjenje telesne mase, eliminisanje celulita i ublažavanje strija i ožiljaka. U toku samo jednog tretmana od 30 min. možete sagoreti oko 600 kalorija, a posle prvog tretmana se nepovratno skine 1-4cm (250-300g).

Kvantna soba

PXD terapeutska ploča deluje tako što metalna rešetka nanokristalima metala nanešenih na ploču stvara plus polarizovano magnetno polje koje emituje blagotvornu energiju na bolesne ćelije. Pomaže kod glavobolje, depresije, bronhitisa, astme, išijasa, lumbaga, reume, dijabetesa, alergija, upalnih procesa. Potvrđeno jača, imunite, cirkulaciju i respiratorni sistem. Kao medicina XXI veka, kvantna soba vraća energetski balans Vašem organizmu.

Manikir, pedikir i depilacija

Za negu noktiju naših dama, na raspolaganju je i salon za manikir i pedikir. Tretmani se vrše po sistemu zakazivanja na službi wellness recepcije. Na isti način možete zakazati tretman za depilaciju. 

Ispod pogledajte wellness pakete i pakete lečenja, a cenovnik preuzimte OVDE

PONUDA WELLNESS PAKETI

Paket uključuje:

 • Smeštaj na bazi punih pansiona
 • Svakodnevno korišćenje novog Wellness centra (otvoreno-zatvoreni bazen, sauna, slana soba, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom, parno kupatilo, tople klupe, unutrašnji bazen, korišćenje sale za rekreaciju (bilijar, stoni tenis, pikado), korišćenje teretane i fitnes sale)
 • Svakodnevno korišćenje bazena na otvorenom sa mini aqua parkom u letnjim mesecima
 • Jutarnja gimnastika sa fizioterapeutom
 • Vežbe u bazenu

Pogodnosti

Povoljnosti za porodice:
Deca do 9 godina starosti borave gratis (u pratnji 2 odrasle osobe)
Deca od 9 do 14 godina plaćaju 50% navedene cene (u pratnji 2 odrasle osobe)

* Za 2 i više deteta boravak je moguć u porodičnim sobama uz doplatu od 1.500 dinara po osobi po danu ili u apartmanima

Dodatne pogodnosti:
Briga o mališanima u dečijoj igraonici svakog dana od 09 do 15h
Besplatan WiFi
Igraonica na otvorenom

Paket se odnosi na boravak od 2 noćenja

Paket uključuje:

 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi punih pansiona
 • Svakodnevno korišćenje novog Wellness LUX centra (Otvoreno-zatvoreni bazen, 5 sauna (3 finske, infrared i bio sauna), 2 slane sobe, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom i morskom solju – Prolom more, parna kupatila, kneipp staza, tople klupe, unutrašnji bazen, korišćenje sale za rekreaciju (bilijar, stoni tenis, pikado), korišćenje teretane i fitnes sale)
 • Korpa sa voćem u Wellness centru
 • Svakodnevno korišćenje bazena na otvorenom sa mini aqua parkom u letnjim mesecima
 • Jutarnja gimnastika sa fizioterapeutom
 • Vežbe u bazenu

Pogodnosti

Povoljnosti za porodice:
Deca do 9 godina starosti borave gratis (u pratnji 2 odrasle osobe)
Deca od 9 do 14 godina plaćaju 50% navedene cene (u pratnji 2 odrasle osobe)

* Za 2 i više deteta boravak je moguć u porodičnim sobama uz doplatu od 1.500 dinara po osobi po danu ili u apartmanima

Dodatne pogodnosti:
Briga o mališanima u dečijoj igraonici svakog dana od 09 do 15h
Besplatan WiFi
Igraonica na otvorenom

Paket se odnosi na boravak od 2 noćenja

Paket uključuje:

 • Smeštaj na bazi punih pansiona
 • Svakodnevno korišćenje novog Wellness centra (Otvoreno-zatvoreni bazen, sauna, slana soba, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom, parno kupatilo, tople klupe, unutrašnji bazen, korišćenje sale za rekreaciju (bilijar, stoni tenis, pikado), korišćenje teretane i fitnes sale)
 • Svakodnevno korišćenje bazena na otvorenom sa mini aqua parkom u letnjim mesecima
 • Jutarnja gimnastika sa fizioterapeutom
 • Vežbe u bazenu

Pogodnosti

Povoljnosti za porodice:
Deca do 9 godina starosti borave gratis (u pratnji 2 odrasle osobe)
Deca od 9 do 14 godina plaćaju 50% navedene cene (u pratnji 2 odrasle osobe)

* Za 2 i više deteta boravak je moguć u porodičnim sobama uz doplatu od 1.500 dinara po osobi po danu ili u apartmanima

Dodatne pogodnosti:
Briga o mališanima u dečijoj igraonici svakog dana od 09 do 15h
Besplatan WiFi
Igraonica na otvorenom

Minimalni period boravka je 3 dana

Paket uključuje:

 • Smeštaj na bazi punih pansiona
 • Svakodnevno korišćenje novog Wellness LUX centra (Otvoreno-zatvoreni bazen, 5 sauna (3 finske, infrared i bio sauna), 2 slane sobe, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom, đakuzi bazen sa lekovitom Prolom vodom i morskom solju – Prolom more, parna kupatila, kneipp staza, tople klupe, unutrašnji bazen, korišćenje sale za rekreaciju (bilijar, stoni tenis, pikado), korišćenje teretane i fitnes sale)
 • Korpa sa voćem u Wellness centru
 • Svakodnevno korišćenje bazena na otvorenom sa mini aqua parkom u letnjim mesecima
 • Masaža dobrodošlice u trajanju od 30 minuta
 • Jutarnja gimnastika sa fizioterapeutom
 • Vežbe u bazenu

Pogodnosti

Povoljnosti za porodice:
Deca do 9 godina starosti borave gratis (u pratnji 2 odrasle osobe)
Deca od 9 do 14 godina plaćaju 50% navedene cene (u pratnji 2 odrasle osobe)

* Za 2 i više deteta boravak je moguć u porodičnim sobama uz doplatu od 1.500 dinara po osobi po danu ili u apartmanima

Dodatne pogodnosti:
Briga o mališanima u dečijoj igraonici svakog dana od 09 do 15h
Besplatan WiFi
Igraonica na otvorenom

Minimalan period boravka je 3 dana

PROGRAMI LEČENJA

Oboljenja:

Kamen i pesak u bubrezima i mokraćnim putevima, hronične infekcije bubrega i mokraćnih puteva (pijelonefritis, cistitis, uretritis), hronični prostatitis, stanja posle operativnih zahvata na bubrežno-mokraćnim organima

Program uključuje:

 • Smeštaj u standard dvokrevetnim sobama
 • Preporučena ishrana na bazi punog pansiona
 • Lekarski pregled na početku boravka
 • Laboratorijske analize (urea, kreatinin, pregled urina, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, ukupni proteini, mokraćna kiselina) na početku i na kraju boravka
 • Ultrazvučni pregled abdomena
 • Biserna kupka u lekovitoj Prolom vodi
 • Aplikovanje lekovitog Prolom blata (do 2 segmenta)
 • Elektroterapija po preporuci lekara
 • Ultrazvučna masaža
 • Individualni režim pijenja lekovite Prolom vode
 • Dežurna medicinska služba 24 h
 • Kontrolni pregled lekara u toku boravka
 • Svakodnevno korišćenje unutrašnjeg bazena
 • Predavanje lekara na temu Bolesti bubrega i mokraćnih puteva i tretmani za lečenje u Prolom Banji
 • Preporučene šetnje stazama zdravlja
 • Završni pregled lekara na kraju boravka
 • Uputstvo o daljem kućnom lečenju
 • Dodatne besplatne usluge: WiFi u hotelu, bade mantil, peškiri, fen za kosu, korišćenje teretane i fitnes sale, korišćenje sale za zabavu, uključen parking

Terapije se obavljaju svakodnevno – i vikendom i praznicima

Dodatne procedure

Magnetoterapija, Dodatne laboratorijske analize

Napomena:
Procedure se propisuju od strane banjskog lekara na osnovu pregleda i zdravstvenog stanja svakog pacijenta individualno
Terapije se odvijaju svakodnevno (uključujući vikende i praznike)
Minimalni period boravka je 7 noći

*dodatne procedure se doplaćuju po redovnom cenovniku

Oboljenja:

Reumatoidni artritis, artroze (kuka, kolena, kičmenog stuba), sindrom bolnog ramena, spondiloze, lumboišijalgija, psorijazni artritis, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu

Program uključuje:

 • Smeštaj u standard dvokrevetnim sobama
 • Preporučena ishrana na bazi punog pansiona
 • Lekarski pregled na početku boravka
 • Laboratorijske analize (krvna slika, sedimentacija, fibrinogen, CRP, RF) na početku i na kraju boravka
 • Biserna kupka u lekovitoj Prolom vodi
 • Aplikovanje lekovitog blata (do 2 segmenta)
 • Kineziterapija
 • Elektroterapija po preporuci lekara
 • Dežurna medicinska služba 24 h
 • Kontrolni pregled lekara u toku boravka
 • Svakodnevno korišćenje unutrašnjeg bazena
 • Predavanje lekara na temu Reumatizam i tretmani za lečenje reumatizma u Prolom Banji
 • Jutarnje vežbe sa fizioterapeutom
 • Hidrokinezi terapija (grupne vežbe sa fizioterapeutom u bazenu)
 • Konsultativni specijalistički pregled
 • Preporučene šetnje stazama zdravlja
 • Završni pregled lekara na kraju boravka
 • Uputstvo o daljem kućnom lečenju
 • Dodatne besplatne usluge: WiFi u hotelu, bade mantil, peškiri, fen za kosu, korišćenje teretane i fitnes sale, korišćenje sale za zabavu, uključen parking

Terapije se obavljaju svakodnevno – i vikendom i praznicima

Dodatne procedure

Manuelna masaža, Ultrazvučna masaža, Ultrazvučni pregled koštano-zglobno-mišićnog sistema, Magnetoterapija, Laseroterapija, Dodatne laboratorijske analize

Napomena:
Procedure se propisuju od strane banjskog lekara na osnovu pregleda i zdravstvenog stanja svakog pacijenta individualno
Terapije se odvijaju svakodnevno (uključujući vikende i praznike)
Minimalni period boravka je 7 noći

*dodatne procedure se doplaćuju po redovnom cenovniku

Oboljenja:

Psorijaza (psoriasis vulgaris), poremećaji keratinizacije (ischtyosis vulgaris, keratoze šaka i stopala), ekcemi (kontaktni dermatitis, atopijski dermatitis, neurodermitis), lichen ruber planus, parapsoriasis, seboroični dermatitis, svrab

Program uključuje:

 • Smeštaj u standard dvokrevetnim sobama
 • Preporučena ishrana na bazi punog pansiona
 • Lekarski pregled na početku boravka
 • Biserna kupka u lekovitoj Prolom vodi
 • Direktna aplikacija lekovitog Prolom blata
 • UVB fototerapija
 • Dežurna medicinska služba 24 h
 • Kontrolni pregled lekara u toku boravka
 • Svakodnevno korišćenje unutrašnjeg bazena
 • Predavanje lekara na temu Bolesti kože i tretmani za lečenje u Prolom Banji
 • Preporučene šetnje stazama zdravlja
 • Konsultativni specijalistički pregled
 • Završni pregled lekara na kraju boravka
 • Uputstvo o daljem kućnom lečenju
 • Dodatne besplatne usluge: WiFi u hotelu, bade mantil, peškiri, fen za kosu, korišćenje teretane i fitnes sale, korišćenje sale za zabavu, uključen parking

Terapije se obavljaju svakodnevno – i vikendom i praznicima

Dodatne procedure

Bioptron lampa, Dermoabrazija, Elektrohirurški tretman (EK tretman), Manuelna masaža, Laseroterapija, Laboratorijske analize

Napomena:
Procedure se propisuju od strane banjskog lekara na osnovu pregleda i zdravstvenog stanja svakog pacijenta individualno
Terapije se odvijaju svakodnevno (uključujući vikende i praznike)
Minimalni period boravka je 7 noći

*dodatne procedure se doplaćuju po redovnom cenovniku

Oboljenja:

Gastritis, ulkus želuca i duodenuma, zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest, Ulcerozni kolitis), gastroezofagealna refluksna bolest, dispepsija, opstipacija, stanja posle operativnih zahvata na organima za varenje

Program uključuje:

 • Smeštaj u standard dvokrevetnim sobama
 • Preporučena ishrana na bazi punog pansiona
 • Lekarski pregled na početku boravka
 • Laboratorijske analize (krvna slika, transaminaze, bilirubini, alkalna fosfataza, amilaze) na početku i na kraju boravka
 • Ultrazvučni pregled abdomena
 • Individualni režim pijenja lekovite Prolom vode
 • Dežurna medicinska služba 24 h
 • Kontrolni pregled lekara u toku boravka
 • Svakodnevno korišćenje unutrašnjeg bazena
 • Preporučene šetnje stazama zdravlja
 • Predavanje lekara na temu Bolesti organa za varenje i tretmani za lečenje u Prolom Banji
 • Završni pregled lekara na kraju boravka
 • Uputstvo o daljem kućnom lečenju
 • Dodatne besplatne usluge: WiFi u hotelu, bade mantil, peškiri, fen za kosu, korišćenje teretane i fitnes sale, korišćenje sale za zabavu, uključen parking

Terapije se obavljaju svakodnevno – i vikendom i praznicima

Dodatne procedure

Testiranje i lečenje H. Pylori infekcije, Dodatne laboratorijske analize

Napomena:
Procedure se propisuju od strane banjskog lekara na osnovu pregleda i zdravstvenog stanja svakog pacijenta individualno
Terapije se odvijaju svakodnevno (uključujući vikende i praznike)
Minimalni period boravka je 7 noći

*dodatne procedure se doplaćuju po redovnom cenovniku

Top