Home / Ostali programi / Avantura Kamena Gora, Sopotnica, Lim

Avantura Kamena Gora, Sopotnica, Lim

Četiri dana aktivnog doživljaja prirode i avanturističkih sportova u jednoj od najlepših i najčistijih destinacija Srbije – Kamenoj Gori i Sopotici. Spremite se da udahnete nepregledne četinare, izvore i potoke, zvezdana neba i otkrijete svu lepotu Dinarida jugozapadne Srbije.

Avanture koje vas očekuju:

 • sportsko penjanje uz stenu
 • zip line
 • rafting
 • streličarstvo
 • spust užetom niz stene vodopada Sopotnice
 • planinarenje

O DESTINACIJI

Kamena Gora

Kamena Gora se nalazi na jugozapadu Srbije. To je planinsko selo, sačuvano od civilizacijiskih tekovina i urbanizacije. U njemu se udiše čist vazduh, pije ledena planinska voda, ljudi su britki i dugovečni, a klima ćudljiva i promenljiva. Kamena Gora je mesto koje je nezaobilazno za prave ljubitelje prirode, aktivnog odmora i seoskog turizma. Planinska površ raščlanjena dubokim klisurama i kanjonskim dolinama, mozaičan raspored šuma i pitomih proplanaka čini ovaj prostor jedinstvenim. On je stanište brojnih retkih i ugroženih vrsta. Očuvani prirodni pejzaži, specifični objekti narodnog graditeljstva, kulturno-istorijsko nasleđe i tradicionalni način života izdvajaju ovaj prostor kao poseban. Ipak, najstariji i najpoznatiji stanovnik Kamene Gore je Sveti Bor – star čak 500 godina sa visinom od 13 m i krošnjm od čak 18 m. Ovo neobično drvo je nekada predstavljalo mesto okupljanja u nedostatku crkve, a meštani ga i dan-danas smatraju svetinjom. Udaljen je od centra sela samo 1km, a pruža neverovatan pogled na okolinu, sve do planine Zlatar i Jadovnika. Kad mu prvi put priđete, valja ga zagrliti i zamisliti želju, kao što je uradila i Monika Beluči tokom snimanja filma Emira Kusturica “Na Mlečnom putu”.

Sopotnica

Sopotnica se nalazi na oko 1000 metara nadmorske visine na planini Jadovnik. U izvorišnom delu reka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju najatraktivniji su, a visoki su preko 20 metara. Voda koja se preliva preko nekoliko nivoa naslaga sige u vidu vodopada i rasprskava u sitne vodene kapi oko vodopada obrazuje pojas osvežavajućeg vazduha koji povoljno utiče na goste i njihovo raspoloženje. Voda reke Sopotnice je pitka. Uz vodopade, zanimljiva turistička atrakcija Sopotnice vodenice su i valjarice, gde se nekada mlelo žito i valjala sukna.

PROGRAM:

Dan 1: Polazak iz Beograda u 6h, vožnja preko Čačka i Zlatibora, dolazak u Sopotnicu oko 12h. Nakon kraćeg odmora i obuke od strane naših instruktora, spuštanje užetom niz stene kod slapova Sopotnice, uz rotacije grupa. Pored ove avanture biće organizovano i streličarstvo. Nakon avantura transfer na Kamenu Goru i smeštanje u kamp Guvništa. Odmor, večera, druženje. Noćenje.

Vodopadi Sopotnice – abseil

Dan 2: Buđenje na 1400 mnv i nakon doručka uživamo u avanturama zip line i penjanje uz stenu uz rotacije, streličarstvo.  Slobodno vreme za uživane na planini među četinarima. Večera, druženje u kampu. Noćenje.

Zip line
Penjanje uz stenu

Dan 3: Nakon doručka, pešačka tura do Svetog bora (oko 10 km). U popodnevnim satima zip line i stena će biti na raspolaganju. Fakultativna večera i druženje u kampu.

Sveti bor na Kamenoj Gori

Dan 4: Nakon doručka, pakovanje stvari, napuštanje Kamene Gore i odlazak na rafting Limom na potezu od Brodareva do Petrovačke plaže. Zaduživanje opreme, “safety brifing” i avantura može da počne! Na ovoj deonici očekuje nas nekloliko interesantnih bukova, ali i mesto gde se Sopotnica uliva u Lim, gfe ćemo napraviti pauzu. Presvlačenje nakon raftinga i povratak za Beograd uz usputnu pauzu za ručak. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

Rafting Limom

Smeštaj – kamp ili planinske kuće

Kamp Guvništa

U sklopu avanture je organizovan kamp smeštaj. Šatori su za 2-4 osobe i uključeni su u cenu. Obezbeđeni su toaleti i tuševi, voda.

Planinske kuće

Smeštaj može biti organizovan i u tipičnim kućama za ovaj predeo, izgrađenim od drveta i kamena. U njih sse može smestiti od 3 do 8 osoba i svaka poseduje svoje kupatilo.

Cena programa zavisi od broja učesnika i izabranih usluga. Moguće je organizovati program i sa manjim brojem dana.

Cena obično uključuje:

 • kamp smeštaj, sa obezbeđenom vodom, tuševima i toaletima ILI smeštaj u planinskim kućama
 • obroci (polupansion, doručak i kasni ručak ili večera 1000 din po danu), domaća hrana
 • prevoz autobusom turističke kategorije po programu
 • sportsko penjanje uz stenu
 • zip line avantura
 • spust niz stene vodopada Sopotnice
 • streličarstvo
 • planinarska tura do Svetog bora
 • rafting Limom na potezu Brodarevo – Petrovac (oko 3h raftinga, uključuje prevoz, opremu, skipere)
 • usluge stručnog vođena i licenciranih instruktora za sportove
 • organizacija programa

NAPOMENE:

 • Potrebno je poneti topliju i slojevitu garderobu, kao i udobnu obuću sa debljim đonom ili gojzerice.
 • Za avanture nije porebno predhodno skustvo, mogu svi da učestvuju. Svi učesnici će potpisati izjavu o sopstvenoj ogovornosti za učešće u sportovima.
 • Za sve avanture su obezbeđeni iskusni, licencirani instruktori.

Minimalan broj za realizaciju izleta je 6 učesnika.

Top